Clayton Korte overhauls mid-century office building in Austin


Enlarged windows and felt-covered walls are among the elements in a 1960s office building refurbished by Texas firm Clayton Korte, which occupies part of the structure.


The project, called Design Office, is located just north of downtown Austin, along one of the city’s main thoroughfares. It houses two studios – one for Clayton Korte, formerly Clayton & Little, and the other for Word + Carr Design Group, a landscape architecture firm.

Refurbished 1960s building Austin
Clayton Korte refurbished the 1960s office building in Austin

The project entailed overhauling a steel-framed, brick-infill structure that was constructed in 1963 as a speculative office building. When Clayton Korte obtained it, the building had dreary, dark offices and needed a lot of work – but the firm wasn’t put off.

“We jumped at the chance to acquire it, recognizing the untapped potential of the raw spaces,” said the team.

Wood-clad office interior
The building houses two studios

Encompassing 9,648 square feet (896 square metres), the two-storey building is set into a hillside. From front to back, the property slopes the equivalent of one floor.

Over the years, the soil had become unsteady, requiring the team to focus on stabilizing the structure first. A total of 65 structural piers were drilled to prevent the building from sliding toward a creek across the street.

Interior of Design Office in Texas
The studio introduced new spaces into the interior

After the stabilization work was complete, the team turned its attention to the building’s interior.

“The interior was gutted, leaving an empty shell into which a minimal set of spaces was introduced,” the architects said.

Large windows in Austin office
Existing windows were replaced with double-sized versions

To usher in more daylight and offer better views, existing windows were replaced with larger versions that are double in size. Semi-sheer curtains modulate the bright Texas sun.

Perimeter interior walls were cleaned and clad in industrial felt, enabling them to be used as pinboards that encourage collaboration.

Private offices were placed in the corners, allowing the bulk of the office to be free-flowing. Low-scale furniture reinforces a sense of openness.

For certain finishes, the team chose a raw aesthetic. White ceiling insulation was left exposed, as was the original concrete flooring. Steel was used for baseboards, window frames and interior doors.

Felt-clad walls
Felt-clad walls can be used as pinboards

A simple stair connecting the building’s two floors was removed, and the stair opening was widened. The team created a new staircase with a steel stringer, exposed weld joints and oak treads.

“The oil-finished post oak, harvested following a severe drought in 2011, also wraps the stairway,” the team said. “The central open stair anchors the large, light-filled studios on both floors.”

Staircase with oak treds
The staircase has oak threads. Photo is by Chloe Hope Gilstrap

The team also made several updates to the…



Read More: Clayton Korte overhauls mid-century office building in Austin

728×90