Vitra launches Club Office an alternative to the open-plan office


Dezeen promotion: Swiss furniture brand Vitra has created a workspace called the Club Office that aims to reinvent the office as a collaborative environment focused on the emerging needs of post-pandemic work.


Installed at Vitra’s headquarters in Birsfelden near Basel, the Club Office was developed for Vitra’s research and design team and responds to the unprecedented changes that have unfolded in the world of work in the last fifteen months.

It is an open-plan office alternative divided into public, semi-public and private spaces that offer three different working models that can be viewed and enjoyed by visitors and staff alike. It provides a productive place of belonging, where employees feel they are part of a larger whole.

“Those who choose to go to the office today and in the future do so consciously – to meet colleagues and experience a sense of belonging and appreciation,” said Nora Fehlbaum, CEO of Vitra.

“The office must be more than just a place of work, today, an office needs to provide added value.”

“If an office has no character and colleagues hide from one another, it’s better to spare the commute and stay at home.”

Vitra Club Office
Vitra’s Club Office aims to reinvent the workplace and provides an incentive for people to return as restrictions are progressively lifted

The Club Office’s public area is a welcoming space for informal meetings, discussion, collaboration, debate and mutual learning.

Comfortable and inviting designs from Edward Barber and Jay Osgerby, including Soft Work, a modular sofa system with ergonomic functions, sit next to Vitra’s newly launched Alcove Plus sofa, characterised by its side panels and extra-high back and designed by Ronan & Erwan Bouroullec.

“In post-Covid offices, the extended and versatile Alcove family has become even more relevant, offering infinite possibilities to structure open plans and to create flexible room-like spaces without the need for permanent installations,” said Christian Grosen, chief design officer at Vitra.

The new Alcove Plus is a microarchitecture system with new partition elements enabling many configuration options

The semi-public area is used for project work. Members come together on a planned basis in spaces that can be reserved and used often over a period of days and weeks. Here, furniture is chosen for its flexibility so that space can be quickly reconfigured and adapt to group activities.

The room is made up of Dancing Walls, Vitra’s flexible partitions designed by Stephan Hürlemann; Stool-Tool, a stackable stool by Konstantin Grcic; and Tip Ton, an Edward Barber and Jay Osgerby chair designed to improve the user’s posture.

Club office
The semi-public area is designed for workshops and productive teamwork, allowing Club Office members to build their own surroundings. Photo is by Vitra and Dejan Jovanovic

The Club Office’s private zone is made up of individual workspaces that “extends into the home office, which has proven particularly…



Read More: Vitra launches Club Office an alternative to the open-plan office